Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.11.2010 22:11 - Учени успяха да пресъздадат 3D-холограмите от "Междузвездни войни"
Автор: sinuid Категория: Технологии   
Прочетен: 623 Коментари: 0 Гласове:
0



Американски учени разработиха начин за получаване на триизмерни изображения на движещи се обекти в режим на реално време (същите като показаните в киноепопеята на Джордж Лукас "Междузвездни войни"), като за гледането им не е необходимо никакво допълнително оборудване от типа на специални очила. Работата на изследователите бе илюстрирана на корицата на списание Nature, а краткото й описание беше дадено в прессъобщение на Университета на щата Аризона.

Създадената от учените технология се базира на използването на нов фотореактивен материал, който позволява обновяването на холограмата на всеки две секунди. В резултат изображението се променя достатъчно бързо, за да създаде у наблюдателя усещане, че той следи събитията в реално време.

За записването на изображенията се използват няколко камери, които "гледат" обекта под различни ъгли (колкото повече са камерите, толкова по-ясна и реалистична ще бъде крайната проекция). Получената от камерите информация се кодира и предава под формата на кратки лазерни импулси, които си взаимодействат с излъчването на друг лазер, работещ като "нулево ниво". Резултатът от взаимодействието се записва на пластина, покрита с фотореактивен полимер. Всеки импулс на лазера отговаря на отделен "хогел" (съкратено от английското holographic pixel, което означава "холографски пиксел") - тоест триизмерен пиксел.

Така създаденото холографско изображение изчезва след няколко минути или секунди, в зависимост от условията на експеримента. Новото изображение, което се записва на същата тази пластина, напълно изтрива стария образ.


За възпроизвеждането на записа е нужен покрит с полимер 3D-екран, снабден с гореописаната система от лазери. Холографските изображения могат да се предават по интернет, ако скоростта на интернет връзката го позволи. Засега изследователите демонстрират своята технология на дисплей с диагонал 10 инча (25,4 сантиметра), но, по думите им, в лабораторни условия вече успешно е проведен тест за 17-инчов (43,2-сантиметров) екран.

 

image

 




Тагове:   учени,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: sinuid
Категория: Други
Прочетен: 235404
Постинги: 288
Коментари: 55
Гласове: 281
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Блогрол